Press "Enter" to skip to content

Byrådskandidat forud for transportforhandlinger: Fem radikale ønsker fra Nordsjælland

Byrådskandidat Anders Medum Groth har fem ønsker til folketingsgruppens prioriteringer ved transportforhandlingerne: Støjreducering, nye motorveje, kollektiv transport, cykelstier og CO2. Foto: Privatfoto.

14. april 2021 kl. 14.00 

Af Anders Medum Groth, byrådskandidat for Furesø Radikale Venstre

Transportministeren har langt om længe præsenteret regeringens udspil til infrastrukturforhandlingerne i form af planen ”Danmark Fremad”.

Planen har været længe ventet. Ikke mindst i Nordsjælland. Forhandlingerne er nu startet. Og jeg vil da gerne præsentere mine fem ønsker til de radikale forhandlere på Christiansborg.

Fremtidens transportproblemer
Vi står i en tid, hvor en del af fremtidens samfundsstruktur kendes.

Men vi står også i en tid, hvor vi med sikkerhed må erkende, at vi ikke kan se 10-15 år ind i fremtiden og forudse alle de transportbehov, vi vil få. Befolkningsvæksten i København er steget i årevis. Men siden 2015 har nettotilflytningen stort set været neutral, men med negative værdier i 2015, 2017 og 2019.

Og 2020 har med coronakrisen gjort den bevægelse mere tydelig: 1400 flere personer er ifølge Danmarks Statistik flyttet ud af byen i de tre første kvartaler, end der er flyttet ind. Det er en bevægelse fra byen til områder, hvor man er tættere på naturen. Hvordan denne udvikling går i de næste 15 år må man gisne om. Men det må være tydeligt for enhver, at vi ikke kan forudse det i 2021.

Hvad vi derimod kan forudse ret tydeligt, er en kommende ændring i vores arbejdsmønster. Det seneste år har budt på et væld af hjemmearbejdsdage og utallige onlinemøder. Hvis alle de biler, der i dag kører fra Hillerød til København på alle hverdage i ugen, konverterer blot en enkelt arbejdsdag hver 14. dag til hjemmearbejde, sparer vi 10 procent af vores biltransport.

Regnestykket er forsimplet. Det medgiver jeg. Men det giver anledning til en grundig overvejelse. Jeg tror at det er uomgængeligt, at vi ser helt andre behov og trafikmønstre om bare få år i forhold til hvad vi kender fra i dag.

Fem radikale ønsker til folketingspolitikerne
Som jeg ser det, har vi (mindst) fem væsentlige politiske balancer, vi skal opnå ved de kommende transportforhandlinger set fra et nordsjællandsk perspektiv.
1) Støj fra motorvejene skal ned.
2) Nye motorveje og udvidelser: Hillerødmotorvejen og Frederikssundsmotorvejen.
3) Kollektiv transport: S-tog, Kystbanen og BRT-linjer på tværs af fingerplanen.
4) Cykelstier.
5) CO2.

1. Støj fra motorvejene
Vi skal tage trafikstøj alvorligt. Årligt medfører trafikstøj op til 500 for tidlige dødsfald. Tallet er altså større, end de årlige trafikdrab vi har. I regeringens oplæg er der skræmmende få konkrete initiativer til støjreducering langs motorvejene i Nordsjælland.

I Furesø er der fx ikke afsat en krone. Og det på trods af markante udfordringer med især Fiskebækbroen. Udfordringer der kun bliver større med regeringens forslag. Det går simpelthen ikke, at der ikke afsættes midler til støjskærme, eller kigges på andre løsninger.

Og her vil jeg gerne præsentere et columbusæg. På Hillerødmotorvejen kunne vi indføre en hastighedsbegrænsning på 90 kilometer i timen fra Farum. Hastighedsbegrænsningen vil medføre en markant reducering af støj fra personbilerne.

S-toget som alternativ vil også blive mere attraktivt. En benzin- og dieselbil vil derudover udlede mindre CO2 ved den lavere hastighed. Trængslen vil bliver mindre. Der kan altså findes mange fordele ved denne hastighedsnedsættelse. Vi skal gå efter at få prioriteret, at støjen skal ned i vores bynære områder. Ikke op. Loddet der skal balancere den mindre støj, er ikke vægtigt nok i udspillet.

Det må vi fra radikal side sikre en bedring af. Anders Medum Groth under Hillerødmotorvejen ved den naturskønne Fiskebæk mellem Farum Sø og Furesøen. Et område med isfugle, havørne og markant trafikstøj. Foto: Illustration, Peter Risager.

2. Nye motorveje og udvidelser
Ønsket, behovet og forrentningen af forlængelser til Hillerød og Frederikssund gør, at disse projekter er velbeskrevne i regeringsudspillet. Men samtidig har projekterne en klar bagside. Projekterne vil medføre en markant øget bilisme, som vil medføre store trafikale udfordringer andre steder.

Vi vil blandt andet se længere køer ved Mørkhøj, porten til København. Og her kan der ikke udvides med flere bilbaner. Vi vil også se en øget trafik i omegnskommunerne til København. Områder hvor der i dag er mange boliger tæt på motorvejene. Det vil medføre endnu mere sundhedsskadelig støj. Motorvejene i sig selv giver god mening. Men de giver også flere udfordringer. Den skal vi minimere.

3. Kollektiv transport
I dag tager det 42 minutter med S-toget fra Hillerød station til Vesterport station. Tager du bilen en mandag morgen i myldretiden, vil det typisk tage 35-55 minutter. Med de foreslåede udvidelser af Hillerødmotorvejen, vil det blive markant mere attraktivt at tage bilen.

Det vil desværre få flere til at tage bilen, medmindre vi gør noget andet for at opprioritere den kollektive transport. Regeringens udspil siger, at der skal ”påbegyndes omlægning til metrodrift af S-togene fra slutningen af 2020’erne”. Det betyder i praksis at togene skal afgå hvert 7,5 minut, mod i dag hvert 10. minut.

Det betyder selvfølgelig noget for tidsaspektet i den kollektive transport. Men den altovervejende største udfordring er stadig, at selve transporttiden tager for lang tid. Hvis vi reelt skal have et attraktivt alternativ for bilisterne fra S-togets endestationer og oplandet hertil, skal vi kigge på muligheden for lyn-S-tog. Det skal være S-tog, der med få stop fra yderstationerne kommer ind til København. Ring 5 er heldigvis skrinlagt i regeringens oplæg.

Men behovet for transport mellem ”fingrene” i Fingerplanen er ikke forsvundet. I dag tager det en time at køre med kollektiv transport fra Farum station til Høje-Taastrup station. Der vil en BRT/elbusløsning give en tidsbesparelse og samtidig resultere i markant mindre CO2 og støj. Dem skal vi omfavne.

4. Cykelstier
Fra Farum er der nu en supercykelsti til København. Det seneste år har den vist sit kæmpe potentiale. Der er en stor vilje i befolkningen til at vælge cyklen som alternativ. Fremkomsten af elcyklen har intensiveret denne bevægelse, og får flere til at vælge cyklen. Også på lange strækninger.

Der skal vi gøre forholdene bedre.

5. CO2
Vi kan og skal naturligvis ikke lave et infrastrukturforlig, der trækker i forkert retning i CO2-regnskabet. Privatbilismen er ikke nødvendigvis en belastning i regnskabet. Men det er væsentligt, at vores biler bliver grønne. Og så er det naturligvis væsentligt, at vi får rykket mest mulig transport over i de grønne alternativer som både elbil, tog, bus og cykel.

Det må og skal være en væsentlig balance i vores forhandling. Alt i alt På mange stræk er regeringens udspil for Nordsjælland godt. Men det er meget væsentligt, at vi prioriterer vores indsats for et mindre støjende Nordsjælland. Og at vi arbejder for en bedre kollektiv transport, hvor fokus på S-tog ikke blot skelner til regulariteten, men også fokuserer markant på rejsetiden.

Jeg håber meget, at Martin Lidegaard og Kristian Hegaard sammen med Rasmus Helveg Petersen tager disse pointer med ind i forhandlingerne sammen med et fokus på mindre CO2 og mere cyklisme i forliget. Hvis det skal nytte, skal balancerne i en bedre ligevægt.

113 Comments

 1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 2. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 3. Well I truly liked studying it. This subject procured by you is very useful for accurate planning.

 4. What i do not realize is in reality how you are not really a lot more well-favored than you might be now. You’re so intelligent. You know therefore considerably with regards to this matter, produced me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t involved unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. At all times care for it up!

 5. The young cant teach traditions to the old. Yoruba proverb

 6. Please answer my question. How can i contact you regards this article?

 7. Thank you for your articles. They’re very helpful to me. May I ask you a question?

 8. You really helped me by writing this article. I like the subject too.

 9. Dude these articles have been great. Thank you for helping me.

 10. Thanks for writing this article. It helped me a lot and I love the subject.

 11. Thank you for your excellent articles. Would you be able to help me out?

 12. Thank you for your post. I really enjoyed reading it, especially because it addressed my issue. It helped me a lot and I hope it will help others too.

 13. What are your articles about? Please tell me more.

 14. Thank you for writing such an excellent article, it helped me out a lot and I love studying this topic.

 15. Thanks for writing this article. It helped me a lot and I love the subject.

 16. My brother recommended I may like this web site. He was once totally right. This submit truly made my day. You cann’t believe simply how much time I had spent for this info! Thank you!

 17. Attractive section of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Any way I?ll be subscribing in your augment and even I success you get entry to consistently quickly.

 18. Usually I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice post.

 19. Thanks for writing this article. It helped me a lot and I love the subject.

 20. Good blog post. The things i would like to make contributions about is that laptop memory has to be purchased should your computer still can’t cope with everything you do by using it. One can install two RAM boards of 1GB each, as an illustration, but not one of 1GB and one of 2GB. One should always check the company’s documentation for one’s PC to be sure what type of storage is required.

 21. Good post. I learn something tougher on different blogs everyday. It will always be stimulating to learn content material from other writers and observe a little bit something from their store. I’d want to make use of some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your net blog. Thanks for sharing.

 22. I haven?t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I?ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 23. Please answer my question. How can i contact you regards this article?

 24. Thank you for your excellent articles. May I ask for more information?

 25. Please provide me with more details on the topic

 26. One thing I would really like to reply to is that weightloss program fast may be possible by the proper diet and exercise. Your size not simply affects the look, but also the actual quality of life. Self-esteem, melancholy, health risks, plus physical ability are affected in an increase in weight. It is possible to just make everything right but still gain. Should this happen, a condition may be the perpetrator. While an excessive amount food rather than enough workout are usually accountable, common health conditions and widely used prescriptions can easily greatly amplify size. Many thanks for your post right here.

 27. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I?ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 28. I would like to know more about this subject if you don’t mind.

 29. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I?ll certainly comeback.

 30. Thank you for writing this article. I appreciate the subject too.

 31. Thank you for your articles. I find them very helpful. Could you help me with something?

 32. Thanks for posting. I really enjoyed reading it, especially because it addressed my issue. It helped me a lot and I hope it will help others too.

 33. Dude these articles were really helpful to me. Thanks a lot.

 34. Thank you for your post. I really enjoyed reading it, especially because it addressed my issue. It helped me a lot and I hope it will also help others.

 35. Thank you for writing this article. I appreciate the subject too.

 36. Thank you for your excellent articles. Would you be able to help me out?

 37. Dude these articles have been really helpful to me. They really helped me out.

 38. I feel this is one of the most significant info for me. And i’m satisfied studying your article. However wanna commentary on few general things, The website taste is wonderful, the articles is in point of fact excellent : D. Good task, cheers

 39. I would like to know more about this subject if you don’t mind.

 40. Thanks for posting. I really enjoyed reading it, especially because it addressed my problem. It helped me a lot and I hope it will help others too.

 41. Thank you for writing this post. I like the subject too.

 42. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any way you may remove me from that service? Thanks!

 43. naturally like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come again again.

 44. I really enjoyed reading your post, especially because it addressed my issue. It helped me a lot and I hope it can help others too.

 45. I enjoyed reading your piece and it provided me with a lot of value.

 46. You helped me a lot by posting this article and I love what I’m learning.

 47. I always find your articles very helpful. Thank you!

 48. Thank you for writing such an excellent article, it helped me out a lot and I love studying this topic.

 49. Thank you for your excellent articles. May I ask for more information?

 50. Thank you for your post. I liked reading it because it addressed my issue. It helped me a lot and I hope it will help others too.

 51. Generally, the contract between insured and insurer is of a yr which should be renewed every year.

 52. I am often to blogging and i really admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for brand new information.

 53. whoah this blog is fantastic i like studying your posts. Keep up the great work! You recognize, lots of persons are looking around for this information, you could aid them greatly.

 54. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

 55. hi!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 56. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 57. We are taking steps to serve our customers, agents and employees
  as this situation develops.

 58. The former editor of Consumer Reports, she is an skilled in credit score and debt, retirement
  planning, house ownership, employment issues, and insurance.

 59. Thanks for your tips. One thing we’ve noticed is the fact banks and financial institutions know the spending behavior of consumers and as well understand that the majority of people max out their own credit cards around the breaks. They sensibly take advantage of that fact and commence flooding ones inbox in addition to snail-mail box having hundreds of 0 APR card offers just after the holiday season finishes. Knowing that when you are like 98 of the American community, you’ll get at the possiblity to consolidate personal credit card debt and move balances to 0 interest rates credit cards.

 60. Yet another thing I would like to state is that instead of trying to match all your online degree programs on times that you finish work (considering that people are worn out when they get home), try to obtain most of your instructional classes on the weekends and only one or two courses for weekdays, even if it means a little time away from your saturday and sunday. This is really good because on the weekends, you will be extra rested in addition to concentrated in school work. Thanks a lot for the different recommendations I have realized from your blog.

 61. The very crux of your writing whilst appearing reasonable at first, did not really settle very well with me personally after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer but just for a short while. I nevertheless have got a problem with your jumps in assumptions and you would do nicely to fill in all those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I will definitely end up being fascinated.

 62. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 63. I will immediately grab your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 64. Driven by an entrepreneurial spirit, there
  are 32.5 million small companies within the United…

 65. In Britain extra extensive laws was introduced
  by the Liberal authorities in the 1911 National
  Insurance Act.

 66. What I have seen in terms of pc memory is the fact there are specific features such as SDRAM, DDR and so on, that must fit in with the specific features of the mother board. If the computer’s motherboard is rather current while there are no os issues, replacing the memory space literally will take under one hour. It’s among the easiest computer system upgrade processes one can visualize. Thanks for giving your ideas.

 67. Collateral safety insurance insures property held as collateral for loans made by lending establishments.

 68. Some additional justification is also supplied by invoking the moral
  hazard of specific insurance contracts.

 69. All-risk insurance is totally different from peril-specific insurance that cover losses from only these perils listed within the coverage.

 70. whoah this weblog is fantastic i like studying your posts. Keep up the great work! You already know, lots of persons are hunting round for this information, you can help them greatly.

 71. One more thing. It’s my opinion that there are lots of travel insurance web pages of dependable companies that let you enter your trip details and get you the quotes. You can also purchase this international holiday insurance policy on the net by using your own credit card. All that you should do is usually to enter all travel particulars and you can see the plans side-by-side. Merely find the plan that suits your financial allowance and needs after which use your bank credit card to buy it. Travel insurance on the internet is a good way to search for a reliable company for international holiday insurance. Thanks for discussing your ideas.

 72. Many credit cards provide cost protection plans that are a
  type of credit insurance.

 73. I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 74. We’re centered on attracting, creating, partaking and
  retaining high quality workers to ensure mutual success.

 75. I do love the manner in which you have framed this specific concern plus it does indeed provide us a lot of fodder for consideration. On the other hand, through everything that I have seen, I just simply hope when the remarks pack on that men and women stay on issue and don’t start on a tirade regarding the news of the day. All the same, thank you for this excellent piece and though I can not necessarily concur with the idea in totality, I value your standpoint.

 76. F*ckin? remarkable issues here. I am very happy to peer your post. Thanks a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 77. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 78. I do like the way you have framed this specific situation and it really does give me some fodder for thought. Nonetheless, from everything that I have personally seen, I really trust as the actual feedback pack on that men and women stay on issue and don’t get started on a soap box of some other news du jour. All the same, thank you for this exceptional piece and even though I do not really agree with it in totality, I regard your point of view.

 79. It is my belief that mesothelioma is usually the most fatal cancer. It has unusual characteristics. The more I actually look at it the harder I am sure it does not react like a true solid tissue cancer. In the event that mesothelioma is usually a rogue virus-like infection, therefore there is the probability of developing a vaccine plus offering vaccination to asbestos open people who are really at high risk regarding developing potential asbestos related malignancies. Thanks for expressing your ideas about this important health issue.

 80. It?s really a cool and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 81. I might also like to express that most people that find themselves without health insurance are generally students, self-employed and those that are not working. More than half from the uninsured are really under the age of Thirty-five. They do not sense they are needing health insurance simply because they’re young and also healthy. Their particular income is normally spent on property, food, plus entertainment. Many people that do go to work either entire or as a hobby are not offered insurance by means of their jobs so they proceed without with the rising tariff of health insurance in america. Thanks for the suggestions you discuss through this site.

 82. It’s my belief that mesothelioma will be the most deadly cancer. It’s got unusual properties. The more I really look at it a lot more I am convinced it does not behave like a real solid tissue cancer. In case mesothelioma is often a rogue viral infection, so there is the chance for developing a vaccine and offering vaccination to asbestos uncovered people who are really at high risk with developing upcoming asbestos connected malignancies. Thanks for giving your ideas on this important ailment.

 83. An added important part is that if you are an elderly person, travel insurance regarding pensioners is something you need to really think about. The elderly you are, the harder at risk you happen to be for allowing something terrible happen to you while in another country. If you are not really covered by a few comprehensive insurance cover, you could have some serious challenges. Thanks for revealing your hints on this web blog.

 84. Thanks for your write-up. Another element is that to be a photographer consists of not only trouble in capturing award-winning photographs but also hardships in getting the best video camera suited to your requirements and most especially problems in maintaining the grade of your camera. This really is very accurate and noticeable for those photography enthusiasts that are in to capturing a nature’s eye-catching scenes – the mountains, the particular forests, the actual wild or seas. Visiting these adventurous places surely requires a digital camera that can surpass the wild’s unpleasant landscapes.

 85. Thanks for your write-up. I would like to say that the first thing you will need to conduct is verify if you really need repairing credit. To do that you need to get your hands on a duplicate of your credit report. That should never be difficult, because the government mandates that you are allowed to obtain one absolutely free copy of the credit report each year. You just have to ask the right people. You can either read the website with the Federal Trade Commission as well as contact one of the leading credit agencies straight.

 86. It also rates monetary devices issued by the insurance company, corresponding to bonds, notes, and securitization products.

 87. Progressive Home® policies are positioned through Progressive Advantage Agency,
  Inc. with insurers affiliated with Progressive and with unaffiliated insurers.

 88. It’s my belief that mesothelioma is most deadly cancer. It’s got unusual qualities. The more I actually look at it the more I am confident it does not conduct itself like a real solid cells cancer. If mesothelioma is actually a rogue viral infection, hence there is the potential for developing a vaccine as well as offering vaccination for asbestos exposed people who are really at high risk regarding developing potential asbestos linked malignancies. Thanks for expressing your ideas about this important health issue.

 89. wonderful points altogether, you just gained a brand new reader. What might you recommend about your put up that you simply made some days ago? Any positive?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *