Press "Enter" to skip to content

Nytårsstævnet 2021 sætter fokus på fremtidens velfærdssamfund

Det årlige, radikale nytårsstævne forkortes til én dag online og vil debattere socialliberale syn på fremtidens velfærd med udgangspunkt i nutidens problemer. Foto: flickr.com/deradikale.

4. januar 2020 kl. 13.00

Af Viktor Dylander

Trods corona kan man vanen tro skyde året i gang med ligesindede radikale, når partiets nytårsstævne afvikles på lørdag den 9. januar. I år forløber mødet over én dag i stedet for to.

Mødet finder sted online og vil have velfærdssamfundet som tema.

Velfærd til debat før valg
Temaet er i år særligt relevant på grund af kommunal- og regionsrådsvalget til november, mener forretningsudvalgsmedlem med ansvar for nytårsstævnet Rune Christiansen.

“Vi står overfor et valg, hvor den nære velfærd i kommunerne og sundheden i regionerne altid er et omdrejningspunkt. Socialdemokraterne har bygget en fortælling op om et truet velfærdssamfund, der skal reddes gennem klassiske, socialdemokratiske dyder,” siger han.

“Men er det sandheden om det danske velfærdssamfund, og hvordan ser et radikalt bud på morgendagens velfærd ud? Det mener Forretningsudvalget er relevant at finde svar på.”

Program om fremtiden med afsæt i nutiden
På programmet er blandt andet en paneldebat modereret af kommunalordfører Katrine Olldag om den kommunale velfærds udfordringer.

Og politisk leder Sofie Carsten Nielsen spørger et panel om det radikale bud på fremtidens velfærd. Paneldeltagerne vil både være faglige eksperter og politikere samt meningsdannere, som forfatter Knud Romer og chefredaktør Poul Madsen.

Det historiske perspektiv om Radikale Venstre som central for opbygningen af velfærdssamfundet gennem 1900-tallet er ikke med på grund af mødets forkortede længde.

“Den danske velfærdsstats universalisme og uddannelsesprioriteringer er i høj grad også en radikal fortjeneste. Men det er begrænset tid og plads på et endagsstævne, og vi prioriterede det, der ligger tættere på kommunal- og regionsrådsvalget, samt det der peger ud i fremtiden,” siger Rune Christiansen.

Partilederdebat som vanligt
Et højdepunkt på det årlige nytårsstævne er debatten mellem Radikale Venstres politiske leder og to andre partiledere.

I år vil Sofie Carsten Nielsen blive stillet i en debat med Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen.

Debatten bliver sendt direkte på TV2 News. Efter transmissionen bliver der plads til spørgsmål fra deltagerne.

Lang tid foran skærmen
Om mødets længde, der er forkortet til én frem for de sædvanlige to dage, forklarer Rune Christiansen, at to dage ville være for lang tid foran skærmen. Derudover vil nytårsstævnet inddrage deltagerne undervejs, så man ikke skal se passivt til hele dagen.

“Vi prøver at tilbyde digitale interaktionsformer med løbende afstemninger og elektroniske spørgsmål, der både kan give mulighed for at komme til orde og tilbyde nogle andre udgangspunkter for debat,” siger Rune Christiansen. Og man kan indtage sin frokost i et digitalt, radikalt fællesskab.

“Under frokostpausen vil vi facilitere interne samtaler ved at invitere deltagerne til at deltage i samtalegrupper.”

Man skal tilmelde sig nytårsstævnet. Er man interesseret i at læse mere om programmet eller tilmelde sig nytårsstævnet, kan man besøge partiets hjemmeside her.