Press "Enter" to skip to content

Spørgsmål til landsformandskandidaten: Christian Holm Donatzky om ledelse, medlemsdemokrati og digitalisering

Landsformandskandidat Christian Holm Donatzky svarer på spørgsmål om alt fra sit syn på partiledelse og forholdet mellem bagland og folketingsgruppe til digitalisering og at være fuldtidsansat landsformand. Foto: Privatfoto.

6. maj 2021 kl. 12.30 

Af Viktor Dylander

Byrådsmedlem i Helsingør Christian Holm Donatzky stiller op som landsformand for Radikale Venstre. Det offentliggjorte han tirsdag på det radikale medlemsnetværk og på Facebook. Han er indtil videre den eneste kandidat til posten. 

Landsformanden skal vælges på partiets landsmøde 18.-19. september og afløser Svend Thorhauge. Radikal Dialog stiller her Christian Holm Donatzky ni centrale spørgsmål til hans formandskandidatur. 

Hvorfor stiller du op som landsformand for Radikale Venstre?
“Den grundlæggende motivation er, at vi er et parti i krise. Hvis alt gik godt, og vi havde fantastiske meningsmålinger, så tror jeg ikke, at min motivation for at stille op ville være særligt stor lige nu. De opfordringer, jeg har fået til at stille op, har udtrykt ønske om at samle. Og det både kan og vil jeg gerne levere. Jeg er forhåbentlig en kandidat, de fleste kan samles om.” 

Hvordan er dit kendskab til partiforeningen udenfor dit lokale område i Nordsjælland, eksempelvis i Jylland og på Fyn?
“Jeg har et godt netværk blandt de valgte i Vestdanmark blandt andet, fordi jeg sidder i KL’s repræsentantskab. Jeg kommer fra en lille kommuneforening (Helsingør, red.), og jeg ved, hvor vigtigt det er, at der er en god kontakt mellem medlemmer og folkevalgte lokalt. Jeg synes, vi skal gøre en indsats for at bygge bro mellem by og land. Vi har en tendens til at kaste os ned i skyttegravene, når diskussionen kommer til forholdet mellem by og land, men vi får ikke noget gavn af at bruge energien på skyttegravskrige – i stedet skal vi sammen kæmpe for og udvikle den radikale bevægelse og gøre vores radikale synspunkter gældende. Men når dette er sagt, så bliver processen frem mod landsmødekandidaturet også enormt vigtig, og jeg vil inddrage så mange som muligt i samtalen.” 

Der har i et par måneder været en intern debat om ledelseskulturen i Radikale Venstre – hvad er dit syn på den, og er der fortsat behov for debatten?
“Radikale Venstre skal være et godt og trygt sted at være, og vi skal have en vedvarende dialog om, hvordan vi sikrer det – det er i alles interesse. Jeg lytter til alle, der har en mening, også om denne debat, og jeg kan allerede nu høre, at der er visse ønsker, som går igen. Jeg synes dog ikke, at det tilkommer mig at stille mig på en bestemt side i debatten – eller i forhold til den konflikt i partiledelsen, som går forud for den. Det ville ikke være fair for nogen. Ikke desto mindre vil jeg sige, at alle, der kender mig, ved, at jeg altid lægger øre til – og opfordrer til – at man ytrer sig herunder kritisk. For mig er det helt grundlæggende radikalt. Og der vil altid være en åben kontakt til mig for alle dem, der har en holdning til noget bestemt.” 

Hvad er dit syn på ledelse i en partiorganisation?
“I alle organisationer, men måske især den radikale partiorganisation, er det utroligt vigtigt, at alle bliver set og hørt. Jeg vil som landsformand ikke diktere, hvordan en bestemt strategi eller linje skal være. Det er virkeligt vigtigt, at der bliver plads til de lokale ledere, vi har i kommune,- storkreds,- og regionsforeningerne. Som leder skal man altid huske at stikke en finger i jorden og sørge for at invitere alle til at komme med ideer til, hvordan vi udvikler partiet. Jeg ønsker, at min ledelsesstil kan skabe et parti med sammenhæng og energi. En landsformand skal kunne udstikke en retning, men det skal ske efter inddragelse af vores mange medlemmer og forskellige led i organisationen.”  

Hvordan vil du sikre, at landsforbundet bliver hørt af de folkevalgte i den daglige christiansborgske tummel?
“Vi har ikke behov for en konflikt mellem de folkevalgte og partiets bagland. Mit ønske er at være medlemmernes stemme, som guides af mit radikale partikompas efter snart 20 års medlemskab. Som landsformand skal man kunne råbe vagt i gevær. Jeg tror faktisk, at det kan komme folketingsgruppen til gavn med en landsformand, der taler tydeligt på medlemmernes vegne – det kan blandt andet styrke en forhandlingsposition, men det skal ske i gensidig respekt og forståelse.” 

Hvordan inddrager vi alle medlemmer i medlemsdemokratiet i forhold til digitale og sociale medier?
“Digitaliseringen er generelt en kæmpe gevinst for at få involveret flere. Der skal være plads til, at man som medlem altid kan komme med politiske og organisatoriske bidrag, og her kan virtuelle møderum være en god løsning. For mange er sociale medier også en god og nem måde at give sin mening til kende på, men vi er nødt til løbende at have en debat om vores brug af sociale medier som parti og alt det, de fører med sig – for eksempel er debatniveauet på Facebook i min erfaring ikke altid det bedste. Det er brug for at vi taler pænere til hinanden og bruger debatten til fælles inspiration og ikke gør det til en kampplads. Vi har fået et nyt medlemsnetværk. Succeskriteriet for det er, at langt flere medlemmer opretter sig som brugere og vil benytte sig af det og herigennem styrke vidensdeling, politikudviklingen og fællesskaber på tværs af organisationen.”  

Skal du være fuldtidsansat formand?
“Mine indledende tanker er, at der i den nuværende situation er behov for en formand, der er ganske meget til stede. Bliver jeg valgt som landsformand, vil jeg udtræde af Helsingør Byråd og som spidskandidat i Helsingør, fordi de to ting ikke er forenelige med rollen som landsformand, hvor man skal repræsentere hele landet. Min virksomhed History Tours giver mig heldigvis den nødvendige fleksibilitet, fordi jeg kan skrue op og ned for aktiviteten i virksomheden. Jeg skal have en god og åben dialog med forretningsudvalget og hovedbestyrelsen, men hvis jeg skulle komme med et bud nu, ville det være at bruge to tredjedele af tiden på at være landsformand. Men først og fremmest handler det om, hvad organisationen har brug for og hvordan arbejdet bedst organiseres.” 

Hvordan ser du på rollefordelingen mellem landsformanden og landsnæstformanden?
“Det er utroligt vigtigt, at det bliver et godt formandskab. Et tæt og tillidsfuldt parløb, hvor kompetencer og interesser udnyttes bedst muligt og hvor der er en klar og tydelige rolle- og ansvarsfordeling. Den konkrete fordeling af opgaver må dog afvente det endelige valg på landsmødet. Det afhænger af de kandidater, der bliver valgt. Hvad ser du som dine styrker? Jeg ser det som en stor styrke, at jeg har været aktiv på forskellige niveauer og på forskellige steder i mere end 20 år. Jeg synes også, der ligger en styrke i, at jeg har et rigtigt godt forhold til de fleste radikale rundt om i landet, og i at jeg er ikke involveret de interne stridigheder, der har været.”   

Hvordan ser du på forholdet mellem at være leder og facilitator?
“Som landsformand skal man både være leder og facilitator. Der er brug for en leder eller kaptajn, som man kan komme til, hvis der er noget, der ikke fungerer, og som man kan føle sig tryg ved står ved roret. Og der er brug for en facilitator, fordi rigtig meget af foreningsudviklingen i partiet handler om at skabe rammerne om vores foreningsarbejde.” 


Blå bog for Christian Holm Donatzky
Uddannelse:
Cand.mag. i historie og samfundsfag og master i idéhistorie, Lancaster University. 

Kontakt:
christian@donatzky.dk / 28494435 

Beskæftigelse:
Selvstændig med formidlingsvirksomheden History Tours, der tilbyder historiske byvandringer og laver events. Byrådsmedlem siden 1. januar 2014 og p.t. formand for By-, Plan-, og Miljøudvalget – i sidste periode formand for Børne- og Uddannelsesudvalget.

Partimedlemskab:
Har været medlem af Radikale Venstre siden 2004. Har flere års erfaring som medlem af storkredsbestyrelsen i Københavns Storkreds og som bestyrelsesmedlem i Helsingør. Har været ansvarshavende redaktør for Radikal Dialog og siddet med i forskellige politiske skrivegrupper gennem årene. 

Tillidshverv:
Sidder og har siddet i flere bestyrelser, blandt andet Krogerup Højskole og HF/VUC Nordjælland. Har været formand for Nordsjællands Park & Vej og er formand i flere forskellige råd. Formand for Sundtoldens Venner, der er en forening med cirka 300 frivillige. 

Personligt:
Gift med Christine siden 2003 og har to børn på 18 og 15 år. Dyrker kajak og cykling og elsker at gå til koncerter. 

6 Comments

  1. Some genuinely nice and useful information on this web site, as well I believe the design has great features.

  2. naturally like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the reality nevertheless I will surely come back again.

  3. wonderful points altogether, you just gained a new reader. What could you recommend in regards to your submit that you made a few days in the past? Any positive?

  4. I was looking at some of your blog posts on this internet site and I think this website is very informative ! Continue posting.

  5. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  6. I went over this web site and I think you have a lot of great info , saved to my bookmarks (:.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *