Press "Enter" to skip to content

Karin Friis Bach om ny økonomiaftale for regionerne: “Regeringen er gået til kanten i forhold til besparelser”

Onsdagens rammeaftale for regionernes økonomi i 2022 sikrer akkurat driften, men giver ikke nok penge til udvikling, siger gruppeformand Karin Friis Bach. Foto: Danske Regioner. 

10. juni 2021 kl. 07.00 

Af Viktor Dylander

Et i forvejen presset sundhedsvæsen ser ikke ud til at få det lettere til næste år, efter regionerne onsdag indgik den årlige økonomiaftale med regeringen. 

Aftalen omhandler rammerne for regionernes økonomi for 2022. Regionerne får med aftalen samlet set 1,185 milliarder kroner i bloktilskud til næste år. 

De penge skal være med til at dække driften af hospitaler, sygehuse og personale. 

Ønskede en milliard mere
Men sundhedsvæsenet er presset efter et år med corona, et stigende antal ældre og øgede forventninger om bedre service generelt. 

Derfor har Danske Regioner selv peget på behovet for flere penge for at sikre udviklingen af fremtidens regioner forud for forhandlingernes begyndelse i maj. 

Regionernes forhandlere Stephanie Lose (V) og Ulla Astman (S) havde således taget et ønske om 2,1 milliarder kroner til regionerne i 2022 med ved mødebordet. Regeringens forhandlere var finansminister Nicolai Wammen og indenrigsminister Kaare Dybvad onsdag.  

De 2,1 milliarder kroner skulle sikre at ikke bare drift, men også innovation i regionerne kunne blive til virkelighed i 2022.

Helt så meget blev det ikke til, og regionerne landede altså på omtrent 1,2 milliarder kroner i stedet for. 

Regeringen er gået helt til sparekanten
Og det ærgrer den radikale gruppeformand i Region Hovedstaden Karin Friis Bach, at regionerne ikke fik deres ønske opfyldt. 

“Regeringen er gået til kanten i forhold til besparelser. Min ambition for regionerne er, at vi ikke bare skal holde skuden oven vande, men også have penge til at investere i nyere og smartere måder at skabe sundhedsinnovation. Det er der ikke penge til med denne aftale,” siger hun til Radikal Dialog. 

Ifølge Karin Friis Bach vil der blandt andet mangle penge til forebyggelse, innovation og medicinudgifter på grund af denne aftale. 

“Det er ærgerligt, at regeringen ikke anerkender det behov og ikke lytter nok til os i regionerne, der sidder med det til dagligt,” siger hun. 

Om man som patient i hovedstadsregionen konkret vil kunne mærke en forskel til næste år er for tidligt at sige. 

“Forhåbentligt skal vi ikke ud at lave besparelse i her i regionen. Men omprioriteringer på hospitalerne kan dog opleves som besparelser.” 

Svære forhandlinger på grund af stram aftale
Anders Kühnau, der er regionsformand i Region Midtjylland, peger allerede nu på, at aftalen kan få hårde konsekvenser for næste års budget i det midtjyske. 

“Det er en stram aftale, der lægger op til nogle meget svære forhandlinger i regionsrådet om næste års budget. Jeg forudser, at mange berettigede ønsker om flere midler og nye tiltag ikke vil kunne opfyldes,” siger Anders Kühnau til ritzau.

Karin Friis Bach fremhæver dog også nogle positive elementer ved aftalen.”Heldigvis har vi fået flere penge til anlæg og byggeri, og en del af pengene er øremærket it og cybersikkerhed, som der også er brug for,” siger Karin Friis Bach. 

I Region Hovedstaden afventer den endelige udmøntning af pengene Regionsrådets budgetforhandlinger for 2022, der typisk finder sted første del af efteråret.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.