Press "Enter" to skip to content

Radikal valgkamp startet med dobbelt vådeskud

Der var årsmøde den 6. maj i den radikale regionsforening i Hovedstaden. Jeg deltog, fordi jeg gerne ville give et politisk bidrag til både den radikale regionsvalgkamp i 2025 og folketingsvalgkampen, der kommer senest i 2026. Jeg var selv i en periode formand for regionsforeningen og ved, at det kan være lidt møjsommeligt at engagere jer medlemmer i regionssagerne. Desværre var vi alle i salen ikke vidende om, hvad den radikale politik reelt er om giftdepoter og grundvandsparker.

Da jeg anser opgaven med at få oprenset de mange giftgrunde – mere end 50 i Hovedstadsregionen – for uhyre vigtig, udarbejdede jeg et forslag til udtalelse, som jeg håbede, at årsmødet ville vedtage. I virkeligheden er målet etablering af kemikaliefri grundvandsparker, men selvfølgelig skal giftdepoterne oprenses. Et skridt ad gangen.

Selv om mit bidrag kun repræsenterede et skridt på vejen mod rent drikke- og grundvand, håbede jeg, at forsamlingen kunne se valgkampsperspektivet i et opgør med de mange giftdepoter i Hovedstadsregionen.

Mit forslag til udtalelse ville sagligt set kunne bruges både i regionsvalgkampen og i folketingsvalgkampen.

Hovedstadsregionen er det område i landet, der er mest belastet af forurenede grunde. Flere steder truer giftgrundene både drikkevandsforsyningen og i visse tilfælde grundvandet, så sagen er alvorlig, og regionen må prioritere voldsomt. Sygehusene er det dominerende i regionernes arbejde – ikke giftgrundene.

Der er 7 gasværksgrunde i Hovedstadsregionen med omfattende forureninger, hvor der ofte ikke kan bygges beboelsesejendomme. Der er Collstrup-grunden (Hillerød kommune) syd for Esrum Sø, hvor 120.000 m3 jord er stærkt forurenet. Området må ikke bruges rekreativt.

Der er forureningen fra Stålvalseværket i Frederiksværk (Halsnæs kommune) med produktionsaffald indeholdende tungmetaller og olie. Undersøgelser viser, at der sker en langsom udsivning til fjorden.

Endelig er der mange andre forurenede grunde, der er belastet meget forskelligt. Omkostningerne ved oprensning varierer, men er ofte store og kræver konstant indsats i flere tilfælde over mange år.

Jeg tænkte, at årsmødet hurtigt og fornuftigt kunne vedtage mit forslag til udtalelse, som ville være en fin start på to radikale valgkampe, men sådan spiller det radikale klaver ikke.

Hør nu bare.

Kunne vi overhovedet vedtage sådan en udtalelse? Var den indsendt rettidigt? Tilsyneladende havde nogle medlemmer desværre glemt landsforbundets vedtægter, der i § 16, stk. 7 siger, at “der altid ved møde i en kompetent forsamling kan vedtages en udtalelse om aktuelle sager.”

Der blev nu reelt rejst spørgsmålet om, hvorvidt giftgrundene var en aktuel sag. Suk.

Der blev sågar stemt om det! Er det så en aktuel sag? Ja, det tør siges, for det siver fra flere af de forurenede grunde. Men nu blev der sat spørgsmålstegn ved, om man kunne overlade den sag til staten og dermed Miljøstyrelsen. Kunne man regne med kvaliteten i den instans under miljøministeren? Var det så ikke bedre fortsat at forankre giftgrundene i regionen, hvor man har kompetence, men ikke pengene – tilføjer jeg! Den diskussion lader jeg ligge her.

Den var dog samtidig interessant, fordi flere glemte, at der for så vidt angår Miljøstyrelsen er en klar parlamentarisk kontrol via Folketingets kontrol med Miljøministeren. Ministeren hænger på ansvaret og kan væltes. Du kan ikke vælte regionsrådet. Blot vælge nogle andre hvert fjerde år.

Ganske pudsigt, at der netop i dagene omkring årsmødet i regionen var problemer med regeringens håndtering af en forureningssag i Miljøstyrelsen. Partier uden for regeringen ønsker en uvildig undersøgelse af netop Miljøstyrelsen. Det er Alternativet, SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative og Danmarksdemokraterne. Hov? Altså ikke de radikale på Christiansborg, som i den konkrete sag ikke har samme mistillid til Miljøstyrelsen, som en del medlemmer den aften uden reelle begrundelser gav udtryk for.

Og så ender det, der kunne have været et smukt og politisk særdeles relevant bidrag til de kommende radikale valgkampe med, at forsamlingens flertal stemte forslaget til udtalelse ned. Der blev ikke talt stemmer. Jeg kunne dog ved selvsyn konstatere, at der var en del, der så valgkamp-potentialet i udtalelsen – og så de andre. Ingen nævnt.Ingen glemt.

Det helt overordnede perspektiv og endemålet er kemikaliefri grundvandsparker. Det har partiet på Christiansborg allerede foreslået, men det var der ingen den aften, der tilsyneladende vidste. Hverken de tilstedeværende regionspolitikere, de fremmødte eller jeg selv. Den interne partiinformation savner måske en del i substans, fordi den bruges mere på form end indhold.

Jeg beklager, at jeg heller ikke vidste det, men mit fokus på giftdepoterne var relevant nok. Ikke mindst som optakt til to valgkampe.

Årsmødet startede altså med et dobbelt vådeskud. Man kendte ikke sin besøgelsestid. Og man veg tilbage for en fremtidsbevidst politisk udmelding med et første skridt, der ville styrke indsatsen mod giftdepoterne. Og de skal væk!


Søren Bald

formand for Gribskov Radikale vælgerforening, tidligere landsformand og formand for den radikale regionsforening i Hovedstadsområdet

Forslaget i fuld længde
STATEN MÅ TAGE ANSVARET FOR GIFTGRUNDENE

“Der dukker igen og igen gamle giftgrunde op. Resultater af tidligere tiders mangel på miljømæssig ansvarlighed. I dag er det regionerne, der har ansvaret for oprydningen, og det er hverken regionernes økonomi eller kapacitet gearet til.

Derfor må ansvaret for oprydningen overtages af staten. Det handler om rettidig omhu, om sikring af vores drikke- og grundvand og miljøet helt generelt. De radikale bør i Folketinget stille forslag om, at oprydningen snarest overtages af staten, som både har musklerne og plads i råderummet til at løse opgaven.”