Press "Enter" to skip to content

Rundt i regionen: Nej til rent S-kabinet

10. januar 2022 kl. 09.00

Af Redaktionen 

Go’morgen. 
Her får du det første Rundt i regionen-nyhedsbrev i 2022.  Rundt i regionen giver et journalistisk bearbejdet overblik over væsentlige og interessante radikale nyheder og begivenheder fra hovedstadsregionen og Christiansborg i ugen, der er gået. Redaktionen indsamler nyheder fra diverse medier, men har du selv kendskab til en vigtig radikal nyhed, så tøv ikke med at sende os et tip på mail: redaktion@radikaldialog.dk

Vil du gå videre og være med til at skrive for Radikal Dialog? Så er muligheden der snart. Inden længe vil Radikal Dialog invitere alle medlemmer, der måtte have interesse, til et åbent redaktionsmøde, hvor vi planlægger det kommende digitale magasin. Mere info herom vil følge i et senere nyhedsbrev. 

Endelig er det værd at nævne en begivenhed, der ikke lå i den forgange uge, men ligger et lillebitte stykke frem i tid: På onsdag klokken 16.00 demonstrerer radikale politikere og frivillige mod udflytningen af videregående uddannelser på Christiansborg Slotsplads. Alle kan være med. Læs mere om begivenheden her og nedenfor. 

God læselyst. 

Viktor Dylander
ansvh. redaktør 

Regionen & Folketinget 

Folketinget  
Sofie Carsten Nielsen vil ikke støtte ren S-regering
Mette Frederiksens magtfuldkomne regeringsledelse får nu konsekvenser. For Radikale Venstre er det nemlig udelukket at lægge mandater til en regering kun bestående af Socialdemokratiet efter næste valg. 
    Det var kernen i Sofie Carsten Nielsens budskab til Politikens Elisabet Svane torsdag.
    “Jeg kunne godt tænke mig en regering med både Socialdemokratiet og Venstre. Eller Konservative og SF. Jeg udelukker ikke noget. Det kan man måske ikke forestille sig lige nu, men det kan man i andre lande,” sagde Sofie Carsten Nielsen.
    Det er ikke første gang Politikens politiske analytiker Elisabet Svane får de radikale budskaber på tryk. Det var således også hende, der i november 2021 kunne afsløre, at både folketingsgruppen og Hovedbestyrelsen havde “sagt klart nej til igen at støtte en ren socialdemokratisk mindretalsregering.”

Radikale deltager i demonstration mod udflytning af uddannelser – kom og vær med
På onsdag den 12. januar klokken 16.00 er det muligt at vise sin modstand mod udflytning af videregående uddannelser. Da er der nemlig demonstration på Christiansborg, hvor den radikale uddannelsesordfører Katrine Robsøe også vil holde en tale. 
    Man kan læse mere om begivenheden på “det sociale medie” Facebook. Ifølge Radikal Dialogs oplysninger vil partiets folketingsgruppe i den kommende tid skrue op for kampen mod konsekvenserne af regionaliseringsaftalen, som er baggrunden for tvangsudflytningen af en vis procentdel af udddannelsesinstitutionerne de kommende år. 
    Regionaliseringsaftalen blev indgået af alle partierne med undtagelse af Liberal Alliance og Radikale Venstre i juni sidste år. Aftalen har mødt massiv kritik

RV freder privatejede daginstitutioner
Skal private kunne tjene penge på at passe børn? Det spørgsmål blev omdrejningspunktet for RV’s fortsatte deltagelse i en del af aftalen om minimumsnormeringer indgået i rød blok i 2020. 
    Enkeltmandsvirksomheder beskæftigede med pasning af børn i private institutioner risikerede nemlig at måtte dreje nøglen om efter de nye regler om forbud mod at hente overskud ud af virksomheden, som aftalen stipulerede.
    Men på baggrund af henvendelser til RV fra både enkeltmandsvirksomhederne selv og flere radikale medlemmer i baglandet valgte folketingsgruppen i den forgange uge at trække sig fra denne del af aftalen. Dermed er de private daginstitutioner nu i praksis blevet fredet af Radikale Venstre.

Landsforbundet:
Nytårsstævne om sammenhængskraft endte med beskyldninger om amerikanske tilstande
Som mange andre almindeligvis fysiske begivenheder var årets radikale nytårsstævne hensat til den digitale sky.
    “Sammenhængskraft” var temaet for årets nytårsstævne, der blev holdt i lørdags, og hvor de radikale medlemmer blandt andet kunne høre forsker- og politikeroplæg og selv deltage i en række workshops, herunder om arbejdet med det nye principprogram, der skal vedtages af to på hinanden følgende landsmøder her i 2022.
    Nytårsstævnet blev optaget og kan ses her. Nytårsstævnets højdepunkt var imidlertid den nu traditionsrige partilederdebat mellem RV’s politiske leder, Socialdemokratiet og Venstre – sidstnævnte to partier formåede dog på ironisk vis at blamere sig selv i gensidige angreb på “den hårde politiske tone” og “amerikanske tilstande”, idet det viste sig, at den ene ikke havde noget at lade den anden høre. 
    Hvordan den den politiske duel på ord ellers forløb kan ses eller genses her.

Lokalnyt  

Fredensborg:
Radikal udvalgsformand redder royale lamper
Dele af en såkaldt folkegave til dronningen fra 1992 blev for nylig fjernet i Fredensborg efter tilsagn fra byrådet i form af planudvalget, som den radikale Lars Simonsen er formand for. Men fjernelsen af en del af folkegaven var en fejl, sagde han til TV2 Lorry onsdag
    De uberettiget fjernede folkegavegenstande var nogle royale lamper i en rundkørsel og vejstrækning. Sagen nåede endog at få den lokale bevaringsforening op i “det røde felt”. Heldigvis dedikerede den radikale udvalgsformand samme uges udvalgsmøde til at rette op på fejlen, så yderligere skade på de bevægelige sind kunne undgås, inden den blev uoprettelig.

Hillerød:  
Byrådsmedlemmer vil sætte håb foran strategi
De radikale byrådsmedlemmer i Hillerød Jørgen Suhr og Christina Thorholm leverer i deres nytårshilsen til kommunens borgere et håbefuldt budskab. I hvert fald må man forstå, at politikerne her i den nye byrådsperiode vil tale håbet op som den drivende kraft, der også skal være ledestjernen for den radikale politiske strategi i nordsjællandskommunen.
    “Vi vil gøre alt for at leve op til jeres forventninger i de kommende 4 år. Vi vil sætte håb, kultur og passion før strategi. Med ønsket om et godt nytår, hvor vi er sikre på, at håb vil spise strategi til morgenmad,” skrev de på sn.dk.